top of page

Yrsel, andnöd, orkeslöshet, domningar? Bli frisk när stressen satt sig i kroppen

  • Skribentens bild: Mikaela Klingborg
    Mikaela Klingborg
  • för 3 dagar sedan
  • 7 min läsning

Har du en rad olika symptom som vården antingen inte kan förklara, avfärdar som stress eller ger någon märklig slaskdiagnos, som oförklarlig knäsmärta? Här förklarar jag varför du har alla dessa symptom, varför du inte behöver vara orolig för dem, och hur du blir av med dem.



Det här är ett utdrag ur min kurs 4 veckor till mer ork och mindre hjärntrötthet, där vi går igenom hjärnan och nervsystemets roll i utmattning, och massor av övningar och verktyg för att lindra symptom som hjärntrötthet, yrsel och smärta, och få mer ork. Skriv upp dig på intresselistan, så att du får reda på nästa gång jag kör.


Vad händer i kroppen vid stress?

När du blir stressad händer två saker – hjärnan reagerar och nervsystemet reagerar. D

Saker stressar, så kallade stressorer, kan vara

  • Oro: För vad din läkare, chef, eller handläggare på f-kassan ska säga. För din sjukdom. För hur dina barn ska klara sig när du inte orkar. För hur relationen ska hålla när du inte orkar. För hur din ekonomi kommer bli. Listan är oändlig.

  • Stress: Det vi i vanlig fall brukar mena med ordet stress. För mycket att göra som du inte orkar eller hinner.

  • Press: krav på att du borde orka mer än du gör, att du borde bli friskare, att du borde förstå hur du kan bli frisk, att du borde vara en bättre förälder, partner, barn, anställd, patient eller något annat. Krav på att du borde äta bättre, äta mindre, träna mer, vara smalare.

  • Självkritik: när du kritiserar dig själv för att du inte lever upp till allt det du satt press på dig själv att göra. När du kritiserar dig själv för att du blivit sjuk.

  • Skuldkänslor och dåligt samvete: De kommer som ett brev på posten när vi blir sjuka och inte kan bidra till familjen, samhället och alla andra fronter vi borde bidra på. Skuldkänslor och dåligt samvete för allt vi inte orkar som förälder eller partner.

  • Trauman: de kan vara stora, de kan vara små. Det behöver inte vara stora saker som övergrepp och misshandel, det kan vara små saker som byggs upp över tid, eller saker som plötsligt bara blev för mycket. Som exempel så flyttade jag och bytte jobb nyligen. Det är inte något jag skulle säga var traumatiskt, men min kropp reagerade på att det blev för mycket stress och förändring samtidigt, för kroppen var det ett trauma.


Även positiva upplevelser kan stressa

Även positiva saker, saker du vill och gillar, kan stressa. Det kan vara en befordran på jobbet, ett bröllop, som för mig, eller träning du gillar. Mitt bröllop var toppen och min man är toppen, men att planera bröllopet gav mig höftsmärta i en månad. Jag älskar att träna, jag älskar att vara på fjället, men kraven jag hade på mig själv när jag var ute bidrog till min utbrändhet.


Det här var en av orsakerna till att varken jag eller de läkare jag gick till inte förstod att jag var på väg in i en utbrändhet. Jag var inte stressad i tidsbrist räknat, men i krav på prestation, både på jobbet och på mina självvalda aktiviteter på fritiden.


Vad händer i kroppen vid stress?

Vår kropp är gjord för att på ett ögonblick, om vi ser, hör eller tror vi ser en björn, ställa om allt; muskler, hormoner, celler, kroppstemperatur, för att kunna slåss, springa och sen varva ner.


Och det här är väldigt praktiskt och hjälpsamt. Vi vill kunna springa efter bussen när vi ser den komma, och det kräver att pulsen, andningen och svettningen kommer igång. Vi vill kunna bli superfokuserade när det är en knepig trafiksituation.

Så att nervsystemet och kroppen reagerar är inte farligt i sig.


Fysiska reaktioner vid stress

Vid stress kan i princip vad som helst hända i kroppen, men några fysiska reaktioner man kan få av stress är

  • Andfåddhet

  • Hjärtklappning

  • Svettningar

  • Tömma tarm och blåsa

  • Magen slutar funka

  • Överväldigade

  • Ger upp

  • Kan inte fatta beslut


Alla de här symptomen är väldigt praktiska om vi ska slåss mot en björn, springa från en björn eller spela döda. Att vi får massa symptom när vi blir stressade, pressade eller oroliga är alltså inte konstigt. Så när du får alla dessa konstiga, läskiga, symptom. Vet att din kropp reagerar helt normalt på något som är sjukt omkring dig.


Problemet är att vi inte får utlopp för det kroppen förbereder oss på, till exempel att springa. Och när vi får ett nytt mejl som plingar var tionde minut eller ständigt oroar oss för hur ekonomin ska gå ihop får vi inte chans att varva ner efteråt, för mejlen kommer oftare än vad vi såg björnar förr i tiden. Det gör att nervsystemet fastnar i flyktläge, med en eller flera saker i kroppen konstant inställda på att fly. Eller frysläge, med en eller flera saker konstant inställda på att spela död.


Och ibland pendlar man mellan de här, eller har olika funktioner i kroppen i stressläge och andra i frysläge. Jag hade till exempel för det mesta extrema svettningar, utom då jag lyckades varva ner då jag hamnade i andra änden och frös trots dubbla duntäcken.


Så reagerar hjärnan vid stress

När något stressar länge eller mycket går hjärnans varningssystem igång. Hjärnan vill skydda och drar igång sitt brandlarm. Det är bara det att brandlarmet inte är så definierat. Ett brandlarm i en byggnad låter likadant alltid, och vi vet att det är ett brandlarm. Hjärnan kan låta lite hur som helst.


Exempel på varningssignaler

■        Yrsel

■        Hjärntrötthet

■        Smärta

■        Domningar

■        Känselbortfall

■        Känslighet mot viss mat

■        Tinnitus

■        Minnesproblem

■        Trötthet


Stress föder stress

Stress höjer beredskapsläget i hjärnan. Den får hjärnan att förbereda sig på fara genom att skicka signaler till nervsystemet, som i sin tur skickar signaler ut till kroppen. Och när vi får alla dessa konstiga symptom som ingen kan förklara eller hjälpa oss med blir vi rädda, oroliga, arga, frustrerade, desperata eller alltihop. Vilket stressar mer och så är man på väg ner i en nedåtgående spiral




Och det här är varför välmenta råd som känn efter, lyssna in kroppen och vila kan göra dig ännu sjukare. Hjärnan blir bra på det du gör ofta. Om du ofta känner efter och fokuserar på det som är dåligt, så kallad hyperövervakning kommer din hjärna bli superbra på att känna minsta lilla dåliga. Den kommer också bli väldigt bra på att förstora upp det. Det här kallas för sensitisering, att man har gjort sig själv känsligare, sensitive.


Negativa tankar och känslor är en del i det som stressar din hjärna och ditt nervsystem, sätter hjärnan i beredskapsläge och nervsystemet i flyktläge. Ju mer sensitiserad du blir, desto mer och oftare sätter du dig själv i flyktläge, ju mer symptom får du och det blir en negativ spiral.


Generalisering - när hjärnan missuppfattar

Ett annat sätt som gör oss sämre är det som kallas generalisering. När du hela tiden känner efter vad som påverkar och om du blir sämre av nånting du gör, kommer hjärnan ibland göra felkopplingar. Du är trött av en helt annan orsak, men känner det när du lyssnar på podd. Plötsligt kopplar hjärnan att podd gör dig trött, den blir rädd för att lyssna på podd och i fortsättningen kommer du bli trött av att lyssna på podd. Det är det som gör att vi en bit in i en utbrändhet ofta har så himla många symptom och blir trötta av så många saker.


Så minskar du din stress och dina symptom

Så hur bryter vi det här då? Jo, vi bryter våra felkopplade nervbanor i hjärnan, bryter sensitiseringen och generaliseringen, slutar hyperövervaka och reglerar vårt nervsystem. Plättlätt, eller hur?


Faktum är att du precis har tagit ditt första steg för att göra det. Du har gjort det som inom medicinen kallas psykoedukation.


Att känna till din sjukdom, dina symptom och varför de uppstår är en otroligt viktig del i läkandet, enligt forskning. I vissa studier blir en del hjälpta enbart genom att förstå sin sjukdom. Varför det? Jo, för att det stoppar spiralen med oro, rädsla och frustration som stressar kroppen och skapar mer symptom.


Att gå omkring med massa konstiga symptom i kroppen och ingen kan svara på varför är extremt stressande. Det är klart man blir rädd när man går omkring med hjärntrötthet, konstant andnöd, tappad känsla och domningar, minnesproblem. Det är klart man blir rädd när ingen läkare kan svara på varför, vad du ska göra eller hur länge du kommer ha det här.


Men nu vet du att din kropp är helt normal. När du känner dina symptom behöver du inte reagera med rädsla, utan kan istället säga till dig själv att det är din hjärna som vill varna dig, som har hakat upp sig, och ditt nervsystem som fastnat. Du är inget oförklarligt fall, inget omöjligt fall.


 Du kan säga till dig själv att det är helt naturliga reaktioner på en sjuk omvärld, istället för att säga att du är sjuk. Du kan säga att du vet varför den gör så, och att det går att läka. Och om du säger så varje gång du känner ett symptom, kommer du bygga nya nervbanor som gör dig frisk. För du kan bli frisk.


Som en sista sak idag vill jag be dig om en tjänst. Sprid det här avsnittet. Dela det med vänner som också är utbrända, eller i grupper du är med i. För vi är så många som har alla dessa oförklarliga symptom, som är så rädda, oroliga och mår så dåligt, helt i onödan. Så hjälp dina vänner att förstå, minska oron och må bättre 💙


Nästa steg mot tillfrisknande

De här blogginläggen är för dig som vill ta nästa steg, bryta sensitiseringen och lugna hjärnan och nervsystemet. 3 verktyg för att lindra utbrändhet och hjärntrötthet

 

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


Guide: minska din utmattning och  hjärntrötthet

Så läkte jag min utmattning och hjärntrötthet i 8 steg. En guide med vad jag gjorde steg för steg och varför det funkade.

Hoppas du har haft nytta av det du läst! Följ mig för fler tips.

  • Podcast
  • Instagram

© 2025 av En stressfri kropp

bottom of page