Risk för utbrändhet? – 3 tecken på för mycket stress
- Mikaela Klingborg
- 26 feb.
- 5 min läsning
Uppdaterat: 4 mars
Kroppen signalerar inte att man är stressad med tankar och ord, den signalerar med hela kroppen. Olika människor får olika signaler och en del får fler signaler. Här delar jag med mig av 5 varningssignaler. När du känner igen signalerna kan du bromsa i tid.
Eftersom jag vet att det är svårt att läsa för många med hjärntrötthet finns det här inlägget även som podd.
När jag ser tillbaka på mitt liv innan utbrändheten kan jag se att min kropp försökte säga stopp redan 10 år innan jag gick in i väggen. Jag förstod bara inte vad kroppen sa. Jag hoppas att du efter det här lär känna din kropp bättre än vad jag gjorde, så att det inte behöver gå lika långt för dig.
Smärta
Mitt första tecken var smärta. Olika tidpunkter gav olika smärta, men ofta höften, ryggen eller magen. Under några år gick jag fler gånger till sjukgymnast än de flesta gör på ett helt liv. Jag åkte in och ut på akuten med oförklarliga magsmärtor.
Forskning visar att de flesta med utmattningssymtom eller stress i sitt liv även lider av smärta. Forskning visar också att smärta ofta försvinner om man minskar stressen Jag har ett helt eget inlägg om det smärta om du vill veta mer.
Kroppsfunktioner som inte fungerar
Det finns en nerv i kroppen som heter vagusnerven. Den går från huvudet ut till nästan alla delar i kroppen. Den styr massor av funktioner, och den styr vad som ska hända när vi går upp i flyktläge, eller när vi varvar ner.
När vi blir stressade under längre tid fastnar vagusnerven i att signalera att kroppen ska göra sig redo för flykt, och vanliga funktioner slutar fungera. Kanske har du upplevt en krånglande mage och provat olika dieter som laktosfritt, glutenfritt, foodmap för IBS eller liknande, utan egentliga resultat? En krånglande mage är en av de absolut vanligaste signalerna på för mycket stress.
Stressblåsa - inkontinens orsakad av stress
Ett annat vanligt symptom är plötslig kissnödighet. Det kommer från ingenstans, och man hinner sällan fram i tid. Jag sökte vård för det, fick behandling som inte hjälpte, fick medicin som inte hjälpte och fick ännu starkare medicin. Så klart hjälpte inte medicinen, eftersom jag inte tog bort orsaken till problemen. Jag fortsatte leva mitt liv i 360 km i timmen.
Upp emot 40 % av alla kvinnor har problem med inkontinens. Lite olika siffror beroende på vilken studie man tittar på. Det är ett jätteproblem. Och ändå pratas det knappt om det. Om du är en av de, det är inte något pinsamt som drabbar bara dig och du behöver inte skämmas över det!
Ingen hunger - eller väldigt hungrig
Andra symptom är att aptitregleringen slutar fungera. En del tappar aptiten. Jag var jättehungrig. Jämt. Och om jag inte fick äta så antingen kraschade jag totalt, eller fick kramper i magen och nästan panik. I efterhand kan jag se att jag använde mat för att fylla på med energi. Ju tröttare jag var, desto mer åt jag. Var jag riktigt trött kunde jag äta en hel veckas matlådor och ändå vara hungrig.
Svettas av stress - frysa av trötthet
Ytterligare ett tecken på stress är att temperaturregleringen blir sämre. När jag var uppe i varv blev jag varm. Och ju mer uppe i varv jag var, desto mer svettades jag. Den sista tiden innan jag blev sjukskriven fick jag ofta byta tröja flera gånger om dagen.
Samtidigt som jag var så varm när jag var i gång, var jag exakta motsatsen när jag var trött eller varvade ner. När jag skulle gå och lägga mig var det inte ovanligt att jag låg i ullunderställ, fleeceställ och dubbla vintertäcken, och ändå frös.
Varför får vi fysiska symptom vid stress?
Jo, för att vår hjärna är skapt för att känna fara, reagera på fara, och sen gå tillbaka till ett lugnt normalläge. Men med mycket på jobbet, ständiga hemska nyheter, sociala medier, en mejlkorg man aldrig hinner ikapp och ett oändligt antal telefonabonnemang och tandkrämsmärken att välja mellan kan hjärnan sättas i mer eller mindre ständig beredskap för fara.
När hjärnan sätts i beredskapsläge skickar den signaler genom nervsystemet att förbereda kroppen för fara. Det kan vara genom att försöka förbereda kroppen på att springa för livet, till exempel. Då är det bra om magen slutar jobba, blåsan är tömd och svettsystemet har kommit igång, till exempel. Men om hjärnan är i ständigt beredskapsläge innebär det att kroppen mer eller mindre alltid har en mage som inte jobbar, en blåsa som ständigt ska tömmas och överaktiva svettkörtlar.
Ibland är kroppens signaler inte lika logiska. Mina galna magsmärtor gjorde mig inte bättre förberedd på att springa från en björn. Men de väckte definitivt min uppmärksamhet. Det är omöjligt att inte märka att något är fel när man sitter på akuten och tror att man ska dö. Och det var ju det kroppen ville – få mig att reagera och inse att något är fel.
Mentala signaler på stress
Men kroppen ger inte bara fysiska signaler. Den kan också ge mentala signaler. Signaler som trötthet, nedstämdhet, ångest, yrsel, hjärndimma och minnesförlust.
Jag hade flera mentala symtom, till exempel trötthet. Jag behövde sova på dagen för att ens ha en chans att klara mig, vilket innebar att jag på vardagarna behövde jag boka möten med mig själv i ett konferensrum, så att jag kunde låsa in mig och sova på golvet.
Jag fick också problem med minnet och att göra saker som krävde att jag tänkte. Jag kunde inte köra bil, för jag kunde inte ta in mer än att hålla bilen på vägen. Om det kom möte, en cyklist eller liknande kunde jag inte ta in det också.
Jag kom på mig själv att stå och stirra ner i en tallrik. Jag hade ingen aning om hur länge jag hade stått där, eller vad jag skulle göra. Så småningom kom jag på att jag var på väg att göra frukost, men jag kom inte ihåg hur man gjorde frukost.
Att läka fysiska symptom på stress
När jag blev sjukskriven och började jobba med att sänka stressen och kraven i mitt liv, när jag fick vara hemma i ett år och kunde reglera mitt nervsystem, då försvann alla mina symptom. Jag visste inte att alla mina symptom var symptom på stress och höga krav, så jag gjorde ingen specifik behandling av dem, men de försvann ändå.
Är dina symptom stressrelaterade
För att veta om dina symptom är stressrelaterade kan ett första steg vara att fråga dig själv:
Har du fysiska symptom som läkaren inte kan förklara?
Blir de värre i perioder då det är mycket stress, press, krav eller oro i ditt liv?
Minskar de när livet är riktigt bra, till exempel på semestern eller när du är bortrest?
Om du hittar några sådana symptom är det stor sannolikhet att din kropp försöker berätta för dig att den är stressad och att du behöver göra något åt det.
Comments