Stressrelaterad smärta
Det finns en övertro på att smärta beror på att något är trasigt i kroppen, när det egentligen är något som är trasigt i livet. Jag var själv en av alla de som gick till sjukgymnast, läkare och naprapat, tränade och gjorde rehabövningar i flera år, när allt jag egentligen behövde göra var att sänka tempot i livet och kraven på mig själv.
Med det sagt, om något är trasigt, till exempel du har brutit benet eller har cancer, är vården rätt plats för dig, inte den här bloggen.
Smärta behöver inte betyda att något är trasigt
Det finns många studier som visar att man kan få smärta även utan att något är fysiskt fel i kroppen. Till exempel visade en studie vid Northwestern University att det bästa sättet att förutsäga vilka som har smärta är inte att röntga kroppen, utan att röntga hjärnan. Genom att se aktiviteten i två nyckelområden kunde de förutsäga vilka som hade smärta och vilka som inte hade det. Röntgade man däremot kroppen såg man inte alltid skillnad på de som hade smärta och inte. Det är alltså tydligt att smärta är något som kan skapas från hjärnan.
Ett annat exempel på hur hjärnan skapar smärta rapporterade British Medical Journal om redan 1995. De berättade om en byggnadsarbetare som trampat på en spik. Spiken gick rakt igenom, upp och ut på ovansidan av skon. Byggnadsarbetaren hade en fruktansvärd smärta, men väl på akuten upptäckte man att spiken hade gått mellan tårna och inte orsakat minsta skråma.
Hur kunde han känna smärta? Hjärnan såg spiken genom skon och förutsatte att han var skadad. De ofarliga signalerna som kom från foten – känslan av skon och spiken mellan tårna, omvandlade hjärnan till smärta.
Forskare har återskapat liknande situationer och fått personer att känna smärta, trots att det inte finns något som kan orsaka smärtan. Det gäller för alla möjliga sorters smärta: huvudvärk, ledsmärta, muskelsmärta, magproblem (IBS), nervsmärta och mycket mer. Gemensamt för alla dessa är också att de inte har gått att bota genom medicin eller operation, men genom hjärnövningar.
Att något är trasigt behöver inte betyda att det gör ont
Precis som vi kan ha ont utan att vara trasiga, kan vi också vara trasiga utan att ha ont. Många får en fysisk förklaring till att smärtan, när det egentligen är något i livet som måste ändras, inte kroppen. Det tydligaste exemplet är den vanligaste smärtan i Sverige – ryggsmärta. Många med ryggsmärta får förklaringen att diskar eller kotor är trasiga, buktande eller slitna. Men alla har förslitningar på ben, leder och brosk i kroppen, det kommer med livets gång. Men alla har inte ont.
Normaltillståndet för en rygg är trasiga, buktande och slitna diskar. Röntgar man 100 personer kommer 60 av dem ha skavanker. Men 60 % kommer inte ha ont.
Om alla med slitna ryggrader inte har ont av det, kan man inte heller hävda att alla som har ont, och samtidigt har en sliten ryggrad, har ont på grund av den slitna ryggraden. Det är ett samexisterande, inte en orsak. Det säljs mer glass på sommaren. Det innebär inte att en ökad glassförsäljning automatiskt ger sommar. Tyvärr :)
Forskare har lyckats få folk att känna smärta, även när det inte finns något som kan ge smärta. De gjorde det genom att utsätta personerna för stress och press.
Något jobbigt händer i livet
Kroppen kan inte signalera att något är fel med tankar och ord, den signalerar med hela kroppen. Olika människor får olika signaler och en del får fler signaler. Några blir deprimerade, några får smärta, några får andra symptom.
När hjärnan kopplar fara går den och kroppen upp i beredskapsläge. Beredskapsläget är en överlevnadsinstinkt. Det är för att vi ska upptäcka faror lättare. När vi är i beredskapsläge låter ljud högre, lukter upplevs starkare och fysiska känslor i kroppen upplevs lättare som smärta. Och smärta upplevs som starkare.
Smärta kan komma även stressen är förknippad med något positivt som ett stundande bröllop eller en befordran på jobbet. Det är också därför personer med en jobbig uppväxt oftare utvecklar kronisk smärta än de som haft en trygg uppväxt.
Exempel på situationer som kan ge smärta är
-
för höga krav på jobbet, i relationen eller på fritiden
-
högtider med stress, press på perfektion och familjekonflikter
-
stora händelser i livet som bröllop, befordran, skaffa hus eller barn
-
traumatiska upplevelser
Faktum är att allt som innebär någon av dessa känslor kan ge upphov till smärta
-
Prestationskrav
-
Frustration
-
Irritation
-
Desperation
-
Rädsla
-
Oro
-
Ångest
-
Brist på kontroll
-
Ilska
-
Dåligt samvete
-
Skuldkänslor
-
Självkritik
Tittar jag tillbaka på mitt liv kan jag se att alla gånger jag har fått smärta har det varit för att det har varit stressigt, jobbigt, eller mycket press, till exempel
-
katastrofala jobbsituationer med för höga krav (alldeles för många)
-
arbetslöshet
-
mitt första husköp (kul men så läskigt)
-
mitt bröllop (underbart, men stressigt)
Om du känner igen dig i detta kan du förmodligen minska din smärta genom att minska stressen och pressen i ditt liv.
Det handlar inte om inbillning
Bara för att smärtan kommer från huvudet och inte från kroppen innebär det inte att det ”bara sitter i huvudet”. Smärta är smärta och är alltid lika verklig, oavsett om den beror på att något är trasigt eller ej. Smärta bearbetas i hjärnan precis som synen, men inte skulle vi säga att allt vi ser är inbillning.
Eftersom alla smärta bearbetas i hjärnan, innebär det att hjärnan har stor möjlighet att påverka var, när och hur mycket smärta vi upplever. Genom att minska stress, press och oro kan hjärnan sänka beredskapsläget och minska smärtan.
Läs mer