5 tips för att minska hjärntrötthet här och nu
- Mikaela Klingborg
- 3 aug. 2024
- 3 min läsning
Uppdaterat: 15 aug. 2024
Att läka från hjärntrötthet tar tid, men det finns metoder för att lindra i stunden. Det här är de metoder jag använde.
För mig var hjärntröttheten olika från dag till dag, eller vecka till vecka. Ibland var den outhärdlig, hemsk och fruktansvärd. Yrsel som att hela världen välte, ett bultande inifrån hjärnan, en oförmåga att förstå och en känsla av att vilja krypa ur kroppen. Ibland var den mer som en lätt vätskebrist.
Även om det tog lång tid för mig att läka helt, fanns det några saker jag kunde göra för att minska hjärntröttheten här och nu.
Pilates
Pilates var den mest pålitliga och den mest vetenskapliga metoden. Det funkade även när jag mådde bajs. Även om det så bara var för stunden.
Pilates är lugna rörelser som kräver en hel del tankeverksamhet. Forskning visar att lugna rörelser där man tänker på vad man gör och hur det känns minskar stressen i kroppen och får igång lugn och ro-systemet.
Eftersom du också känner efter vad du gör i kroppen hela tiden flyttar hjärnan fokus från att känna hjärntröttheten till att känna neutrala delar i kroppen. Förutom att det gör att hjärnan känner mer hur det känns i benet än i hjärnan så sänker det beredskapsläget i kroppen och minskar symptomen.
Läsa bok
Jag älskar att läsa, och hur dålig jag än var försvann inte den förmågan. Jag kunde sträckläsa en hel bok på en dag. Då gick jag in helt i bokens värld och glömde allt om hur jag mådde. Om du är som jag tipsar jag om biblioteket, annars blir det snabbt ett dyrt nöje 😉
Jag vet att många tappar förmågan att läsa, men kanske finns det något annat avslappnande som du älskar som du kan byta ut det till? Podd, musik, måla?
Lyssna på musik
Jag har aldrig riktigt varit en musikmänniska. Tills jag blev utbränd. Kanske för att jag aldrig hade någon tid att lyssna på musik, annat än när jag höll pass på gymmet. Men när jag blev utbränd hade jag massor av tid, men ingen ork. Och plötsligt blev att ligga på soffan och lyssna på musik med riktigt bra texter viktigt.
Jag letade fram låtar som för mig gav ro och hopp (inga depplåtar här inte). Det gjorde tre saker. Dels var hjärnan upptagen med att lyssna på texterna istället för att känna efter hur dåligt den mådde. Dels är musik avslappnande, säger forskningen. Slutligen så gav musiken mig hopp och tillförsikt, vilket är nog så viktigt i det långa loppet när man är sjuk.
Socker
Jag vet att det finns massor av terapeuter, vårdpersonal och coacher som predikar att man ska sluta äta socker. Jag kommer inte göra det. Och att i ett läge där man redan är stressad och pressad över sin sjukdom och kraven på att bli frisk, är det kanske inte ytterligare krav på hur man ska äta man behöver.
Det fanns tillfällen då min kropp bara skrek efter socker, och då den svarade fantastiskt bra på socker. Jag blev piggare och hjärntröttheten försvann. Sen fanns det andra tillfällen då kroppen inte reagerade på socker, eller jag var sugen men inte fick någon positiv effekt. Jag lyckades aldrig riktigt känna skillnad innan, utan det var först när jag började äta som jag kunde känna om det skulle funka eller inte. Så en eller annan chokladkaka kanske gick ner ”i onödan”, men vad gör det?
Koffein
Nu kommer ytterligare en kontroversiell punkt. Jag säger inte att du ska dämpa din hjärntrötthet genom att dricka energidryck och sen gå ut och springa ett maraton med din konstgjorda energi. Det vill jag göra klart från början.
Men koffein fungerade för mig som socker, det gav ibland den där energin jag behövde för att bara orka sitta stilla utan att vilja krypa ur kroppen. Jag dricker varken kaffe eller energidryck, utan bara te, så det är inga enorma mängder koffein vi pratar om.
Vad gör du för att minska din hjärntrötthet?
Och som svar på frågan "Vad gör du för att minska din hjärntrötthet?"skulle jag säga att "göra ingenting" är det bästa, men ändå så svårt... Ligga ned och bara fokusera på hur det känns att andas, typ som en slags meditation.