top of page

Hur mycket ska man vila vid utmattning?

  • Skribentens bild: Mikaela Klingborg
    Mikaela Klingborg
  • 19 jan.
  • 2 min läsning

Att hitta balansen mellan vila och aktivitet vid utmattning kan vara svårt. Det här är några av de erfarenheter som gjort mig frisk.


Vid allvarlig utmattning – vila

När jag precis hade blivit sjukskriven sov jag 14 timmar om dagen. Allt annat än att ta mig ut på verandan och läsa en bok var omöjligt. Allt annat än vila var omöjligt.

Efter några veckor så minskade behovet av sömn och jag klarade av att komma längre än till verandan. Misstaget jag och min läkare gjorde var att vi trodde att jag var frisk då, och att jag kunde gå tillbaka till arbetet.


Vila från rätt saker

Det jag har lärt mig är att sömn och passivitet bara är en liten del av att vila. Även mängden krav och oro påverkar. I samma stund som jag gick tillbaka till jobbet kom kraven på att jag skulle klara en viss del varje dag, och att jag också skulle bli frisk enligt ett schema.


Att försöka schemalägga hur man ska bli frisk skapar krav på hjärnan, vilket skapar mer symtom. När jag upplevde ökade symtom när jag kom tillbaka till jobbet kom tvivlet, och med det oron. Och oro stressar också hjärnan, vilket skapar mer symptom. Plötsligt var jag inne i en ond spiral där mer symptom skapar mer oro vilket skapar mer symptom. Till slut var jag så illa att jag fick bli heltidssjukskriven igen.


Gör saker som får dig att må bra

Problemet var alltså inte att jag inte låg tillräckligt på soffan, utan att jag hade för mycket krav och oro. När jag började om med vägen mot bättring gjorde jag saker, men inte på jobbet. I början hade jag svårt att förstå varför jag kunde vara ute på fjället en hel dag, men inte jobba i två timmar.


Efter att ha lärt mig om nervsystemet förstår jag att det inte alls är konstigt. Att göra saker man gillar, utan krav på deadlines eller prestation, sänker stressen i hjärnan och nervsystemet och minskar symptomen. När jag gjorde saker jag gillade blev jag bättre, både för stunden och på sikt.


Så vilade jag på vägen tillbaka

När jag var på väg att bli frisk så sov jag ca 10 timmar per natt och gärna en sväng på dagen. Så småningom kunde jag minska det, men även en lång tid efter att jag börjat jobba igen sov jag en stund på dagen också. Och 8 timmar på natten är bara någon enstaka natt, för det mesta sover jag 9 timmar.


Jag hade också fasta rutiner för att vila på förmiddagen och eftermiddagen. Vila var inte att sitta med mobilen, utan att ligga ner och lyssna på musik, sola på verandan och tänka på ingenting eller något annat som fick både kropp och hjärna att vila.


Aktiviteterna kunde jag sen trappa upp så att jag utsatte mig för mer och mer intryck, mer och mer fysisk aktivitet, och så småningom även de krav som kommer med jobbet.


Hur vilar du? Har du gjort olika i olika perioder i din utmattning? Vad har hjälpt dig? Kommentera gärna!

Liknande inlägg

Visa alla
Planera din vardag som utbränd

För att undvika att krascha som utbränd är det viktigt att hushålla med energin. Men det innebär inte att aldrig göra kul eller jobbiga...

 
 
 

Comments


Guide: minska din utmattning och  hjärntrötthet

Så läkte jag min utmattning och hjärntrötthet i 8 steg. En guide med vad jag gjorde steg för steg och varför det funkade.

Hoppas du har haft nytta av det du läst! Följ mig för fler tips.

  • Podcast
  • Instagram

© 2025 av En stressfri kropp

bottom of page