top of page

3 tips för att klara julen med utmattning och hjärntrötthet

  • Skribentens bild: Mikaela Klingborg
    Mikaela Klingborg
  • 6 dec. 2024
  • 3 min läsning

Julen efter coronapandemin, den jul som skulle vara glädje och gemenskap, när man äntligen fick träffa alla nära och kära igen, firade jag på mitt rum hemma hos mina föräldrar. För sjuk för att orka träffa någon, för sjuk att orka prata med någon. Jag åt med dem, men i övrigt låg jag och sov eller vilade.


Jag kom inte längre ihåg hur man lagade havregrynsgröt, jag orkade inte följa med i samtal med flera personer samtidigt, jag kunde inte längre köra bil. Jag hade konstant yrsel, illamående och ont i huvudet. Jag var för hjärntrött för att klara av intryck i form av folk eller ljud.


Utifrån de erfarenheterna vill jag dela med mig av några tips som gör julen lite lättare.


Sänk kraven

Fastän julen ska vara en högtid för frid och gemenskap är det för många mest stress, krav och konflikter. Jag är inget undantag. Något som jag har jobbat med är att sänka kraven. Det är så lätt att julen bara blir en lång lista med saker som ska göras och personer som ska träffas. Jag behöver jobba med att ifrågasätta den där listan och hitta nya sanningar.


Det gör jag genom att göra tre kolumner på ett papper. I första kolumnen skriver jag saker jag måste göra, till exempel

  • byta till julgardiner

  • julbaka

  • träffa gudbarnen


I andra kolumnen ifrågasätter jag mina måsten. Är det verkligen så? Vad händer om jag inte gör det? Blir det jul den 24/12 även om jag inte sätter upp julgardinerna? Kommer vi ha trevligt även om vi inte har julgardiner?


I den tredje kolumnen skriver jag en ny sanning, till exempel Jag skulle gärna vilja sätta upp julgardinerna för att jag tycker att det blir mysigare, men i år orkar jag inte. Julen kommer bli precis lika trevlig för det.


Vill du läsa mer om hur du kan jobba med att sänka kraven har jag två inlägg om det Ifrågasätt dina krav på dig själv


Planera in återhämtning

Vissa krav går kanske inte att ta bort, eller så vill man inte. Jag vill till exempel träffa min släkt och mina närmsta vänner runt jul. Men på grund av omständigheter kan jag inte träffa alla samtidigt, utan alla dagar kring jul är ett pressat schema med massor av logistik. Det är jättedåligt, jag vet.


För att klara det ser jag till att ha buffertzoner under dagen då jag kan återhämta mig. Jag har planerat in tillfällen under varje dag som bara är min tid för återhämtning. Det kan vara att låsa in mig på mitt rum och sova, men det kan också vara att ta en promenad, träna pilates eller gå iväg till kyrkan och lyssna på julmusik.


All återhämtning behöver inte vara att sova eller vara stilla. Det viktigaste för mig i min återhämtning är att slippa kravet på att vara social, att slippa interagera hela tiden. Att då gå i väg är ett utmärkt sätt att få ett andrum.


Vill du läsa mer om att planera in återhämtning har jag ett inlägg om hur man kan tänka


Utnyttja kyrkobyggnaden

Nej, det här har inte med religion att göra. Men kyrkor är oftast ljudisolerade, tysta och fria på intryck. Det är en plats där det är accepterat att sitta stilla och blunda i 30 minuter utan att någon tycker att du är konstig. Och det finns ofta gratis toa.


Jag hade inte klarat att vara i Stockholm utan kyrkor. Jag klarade inte att gå på stan eller åka kollektivt särskilt länge. Jag planerade alla mina dagar och resor så att jag kunde gå förbi en kyrka och få en paus. När jag är på tjänsteresor, och det blir mycket sociala krav hela tiden, går jag gärna in i en kyrka på lunchen bara för att få vara tyst, ifred och blunda.


Ge dig själv en utväg

När vi känner att vi inte kan kontrollera situationen, inte avbryta om vi behöver, utan känner ett krav att klara en viss tid eller liknande, ökar beredskapsläget i hjärnan och symptomen ökar. Även om man egentligen skulle klarat situationen. Bara vetskapen att vi kan göra något åt situationen sänker stressen i hjärnan, minskar beredskapsläget och minskar symptomen.


Att säga under en julfika eller liknande att man är sjuk och behöver gå hem i förväg kan vara rätt socialt jobbigt. Jag brukar därför säga i förväg, när pressen är mindre, att jag är sjuk och förmodligen kommer behöva gå efter en viss tid. Om jag behöver gå då är det ingen som tycker det är konstigt, och om jag mår bra kan jag stanna.


Läs mer om hur du kan ge dig själv en utväg


Vilka är dina bästa tips för att klara julen? Kommentera gärna!

Liknande inlägg

Visa alla
Planera din vardag som utbränd

För att undvika att krascha som utbränd är det viktigt att hushålla med energin. Men det innebär inte att aldrig göra kul eller jobbiga...

 
 
 
Ifrågasätt dina krav på dig själv

Det här är en skrivövning jag gör för att minska kraven på mig själv. Med specifika frågor kan jag se om jag ställer orimligt höga krav.

 
 
 

Comentarii


Guide: minska din utmattning och  hjärntrötthet

Så läkte jag min utmattning och hjärntrötthet i 8 steg. En guide med vad jag gjorde steg för steg och varför det funkade.

Hoppas du har haft nytta av det du läst! Följ mig för fler tips.

  • Podcast
  • Instagram

© 2025 av En stressfri kropp

bottom of page