top of page

Övning för att minska yrsel och illamående av stress

  • Skribentens bild: Mikaela Klingborg
    Mikaela Klingborg
  • 8 maj
  • 4 min läsning

När jag var som sjukast var jag konstant yr. Även när jag låg ner kändes det som om hela världen välte. Yrseln berodde inte på att något var fysiskt fel på mig, utan är ett vanligt sätt för hjärnan att signalera att den upplever för mycket stress, press, oro eller rädsla. Det är en reaktion när nervsystemet har fastnat i stressläget. Här delar jag hur du blir av med den där fruktansvärt jobbiga yrseln.

Stress-syptomloopen - när stress skapar yrsel

Något du gör stressar hjärnan och nervsystemet. För att signalera att något är fel skickar de ut signaler i kroppen som gör att du får ännu mer symptom. När du får mer symptom blir du rädd och orolig, vilket stressar hjärnan och nervsystemet ännu mer, Vilket får det att skicka ut mer signaler som ökar dina symtom. Och så blir du räddare och det går vidare i en oändlig, nedåtgående spiral. Det här fenomenet är känt som stress-symptom-loppen.


När jag blev sjuk och inte blev frisk i det tempo läkaren trodde, blev jag orolig för min sjukdom. Jag blev rädd för att göra saker, började begränsa mig och kände hela tiden efter hur jag mådde, och om jag mådde bättre eller sämre. Allt det här signalerade för hjärnan att det var jättefarligt, och den svarade med att skapa ännu mer yrsel.


Dessutom upplevde jag krav från läkaren att jag behövde prestera mig frisk innan Försäkringskassans 6-månadersgräns. De kraven stressade hjärnan ännu mer, vilket skapade ännu mer yrsel.


Minska stressen - minska yrseln

För att minska min yrsel jobbade jag med att minska min oro för min sjukdom, och mitt fokus på hur jag mådde. Jag kände efter mindre och bröt tankemönstret när jag fastnade i oro. Jag släppte kraven på att prestera mig frisk.


På det här sättet bröt jag den nedåtgående spiralen, och det kan du också göra. Bara genom att veta att det du känner inte är farligt, att du inte behöver vara rädd för det, även om det är obehagligt, kommer minska stressen på din hjärna och nervsystem. Med tiden kommer det få dina symptom att minska.


Bryt kopplingen yrsel = stress

Forskning visar att en lugn stund då du känner hur du mår utan att värdera ökar känslan av trygghet genom att minska eller stänga av hjärnans orosignaler. Om du kan försäkra hjärnan att den är trygg kan man minska signalerna av rädsla ännu mer.


Den här övningen bygger på att bryta kopplingen illamående och yrsel – rädsla, genom att känna det du känner utan att värdera det som något negativt. Målet med övningen är inte att du ska bli fri från illamåendet och yrseln under tiden, utan att du ska bygga nya nervbanor i hjärnan. Med tiden sänker du hjärnans beredskapsläge och minskar symptomen.


Först och främst, se till att du är på en tid och plats där du kan slappna av, vara trygg och inte ha bråttom. Lås in dig på toa eller i bilen om det är kaos hemma.


  1. Börja med att ta några andetag. Känn hur det går genom näsan eller munnen, ner i lungorna och ner i magen. Kan du känna hur magen rör sig i takt med andetaget? Att ta några lugna andetag och känna hur de känns är ett bra sätt att bara landa här och nu och börja koppla av.

  2. Försök känna efter hur din yrsel eller illamående känns, och beskriv den för dig själv med neutrala ord. Neutrala ord är ord som pirrar, pulserar, varmt, trycker. Jag brukade säga att världen gungade, eller att jag åkte bergochdalbana, eller att soffan välte. Neutrala ord är inte: ont, smärta, farligt, läskigt, hjälp.

  3. Kom ihåg att känslan du känner just nu är inte farlig. Det är din hjärna som försöker varna dig för något som inte heller är farligt. Du är trygg där du är. Din hjärna är egentligen också trygg, den har bara missförstått situationen.

  4. Känn efter om din yrsel eller illamående ökar eller minskar om det sprider sig i kroppen eller tvärtom krymper. Oavsett vad som händer så är det inte farligt. Det är okej. Att det ökar eller sprider sig just nu betyder inte att du aldrig kommer bli frisk, det betyder inte ens att det kommer kännas så här resten av dagen. Du är trygg där du är. Din hjärna är egentligen också trygg, den har bara missförstått situationen.

  5. Återgå till ditt andetag och hur det känns. Kan du känna att det känns skönt att bara andas?

  6. Kom tillbaka till här och nu.


Nu har du byggt en liten nervbana som säger att dina symptom inte är farliga. Nu måste du göra det fler gånger för att din nya nervbana ska bli större och snabbare än den som säger att dina symptom är farliga.


Gör den här övningen när det passar dig och när du känner för det. Det kan vara flera gånger ena dagen och ingen gång andra dagen. Du vill skapa känslor av trygghet, inte ett krav på att meditera dig frisk. Genom att lägga krav på dig eller din kropp höjer du hjärnans behov av beredskapsläge.


Du kan göra den några sekunder eller några minuter. Att göra längre är inte bättre, det finns ingen poäng att göra det i en kvart eller halvtimme.


Och kom ihåg att gå in i övningen med inställningen att oavsett hur det känns innan eller efter är det okej. Ibland kommer det kännas bra, ibland kommer det kännas dåligt. Din kropp är trygg oavsett hur det känns.


Jag har gjort den här övningen massor av gånger, både mot yrsel, hjärntrötthet och stressrelaterad smärta. Ibland har det känts värre, ibland bättre, ibland har det försvunnit helt under övningen. Det spelar inte så stor roll. I slutänden har det alltid försvunnit med lite tid och upprepning.


En övning i taget, ett steg i taget, går det att bryta tankemönstren och bli frisk.

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


Guide: minska din utmattning och  hjärntrötthet

Så läkte jag min utmattning och hjärntrötthet i 8 steg. En guide med vad jag gjorde steg för steg och varför det funkade.

Hoppas du har haft nytta av det du läst! Följ mig för fler tips.

  • Podcast
  • Instagram

© 2025 av En stressfri kropp

bottom of page