För mycket att göra? Så minskar du stressen.
- Mikaela Klingborg
- 28 mars
- 6 min läsning
Uppdaterat: 23 maj
Känns det som att att-göra listan aldrig tar slut? Som att ju mer du gör, desto mer får du att göra. Som att tiden och kontrollen börjar rinna dig ur händerna. Här går jag igenom hur du vänder spiralen, blir av med stressen och får mindre att göra.
Här om dagen fick jag reda på att elektrikern, som vi väntat på i några veckor, plötsligt skulle komma inom 1,5 timme. Och jag fick panik. Jag behövde grusa gången från parkeringen till trappen på tomten, annars skulle han kunna halka. Men jag hade inget grus, så det behövde jag åka och hämta. Och jag visste inte var det fanns, så det behövde jag ta reda på. Och mitt hem såg verkligen stökigt ut. Jag behövde dammsuga, plocka undan tvätten som hängde på tork, plocka undan filtarna på soffan och springa ner med pjäxorna i källaren.
Det intressanta är att om han hade sagt att han skulle komma dagen efter, hade jag förmodligen inte gjort jättemycket. Men nu, eftersom allt blev så bråttom, freakade hjärnan ur.
Det här är ett klockrent exempel på hur hjärnan fungerar när vi blir stressade. Vi blir irrationella, vi får tunnelseende och vi tycker att det känns helt rimligt att göra allt vi tänkt, och lite till, just nu. Det gör att ju mer vi gör, desto mer stressade blir vi, och desto mer kommer vi tro att vi måste göra. Det blir en negativ spiral.
Hjärnan blir irrationell när vi är stressade
Det här går att se i hjärnan med hjärnröntgen. Ju mer stressade personer är, och under ju längre tid de har varit stressade, desto större blir aktiviteten i amygdala, en av delarna i det som ibland kallas känslohjärnan eller reptilhjärnan. Den delen som helt enkelt agerar mer irrationellt utifrån dagens samhälle och krav. Samtidigt blir aktiviteten i prefrontala cortex, den rationella, tänkande delen av hjärnan, mindre.
Det här går att bryta och få tillbaka till rätt nivåer igen. Men det vi behöver göra är att göra mindre, så att hjärnan och kroppen kan komma ner i varv och börja tänka rationellt igen. Men när vi är mitt i det, då känns det som det absolut sista vi kan göra.
Förut tänkte jag att det är bara en topp just nu, det är lika bra jag betar av det här, och sen kan jag ta det lugnt och ta igen mig. Men jag kommer aldrig komma över den där pucken. För livet kommer fortsätta kasta saker på mig, och min stressade hjärna kommer fortsätta fatta irrationella beslut som gör att jag tar på mig mer och mer.
Det går inte att göra mer och mer. Det finns en gräns. Det är därför det är så viktigt att stanna upp och gå igenom din att göra-lista på ett rationellt. Och det här är jättesvårt när man är uppe mitt i det. Men det finns några knep för hur man tar sig ur det här.
Öva på att göra mindre
Det första är – övning ger färdighet. Första gången du ifrågasätter din att-göra lista kommer du inte stryka 90 %. Du kanske stryker att du inte behöver damma bakom elementet innan du har gäster. Och det är helt okej. Det är en början. Du har lärt dig och din hjärna att dina tankar och dina krav inte alltid är sanna.Ju oftare du övar , desto bättre kommer du bli på att se vilka krav du ställer på dig själv.
Ifrågasätt din att göra-lista
Ta fram papper och penna och skriv en lista på allt du tycker att du måste göra. Skriv vad konsekvenserna är om du inte gör det Det är viktigt att göra den skriftligt, för skriftligt aktiverar den rationella delen av hjärnan bättre, och de nya tankarna sätter sig också bättre om man skriver dem än om man bara tänker dem.
Sen ifrågasätter du dina egna krav, och ser om det finns andra sätt att tänka istället.
Det du kan försöka leta efter är 3 tankevurpor:
Att förutsäga framtiden
Hög lägstanivå
Tankeläsning
Att förutsäga framtiden
Att förutsäga framtiden är när du har en förutbestämd mening om hur det kommer gå i framtiden, och att det inte kommer gå bra om du inte gör det du anser dig behöva göra.
För mig kunde det vara att om jag inte drog in den där affären skulle det gå dåligt för företagen. Det man måste fråga sig då är om det finns bevis för det man tror. Om man tittar på hela företagets ekonomi, hur stor skillnad gör den där affären?
Så ofta går vi omkring i vår egen värld och bara antar saker om världen, människorna omkring oss och framtiden som absolut inte har någon förankring i verkligheten. Men som i vårt huvud blir extremt stort, skrämmande och verkligt.
Så titta på din lista och kolla: finns det faktiskt fog för det du tror kommer hända? Har någon sagt det uttryckligen, eller är det bara i ditt huvud?
Hög lägstanivå
Kanske har du också tagit på dig saker för att det blir bättre om du gör det än om andra gör det. Det var min favorit innan jag gick in i väggen. Jag lät inte bara bli att delegera, jag tog också på mig mina kollegors uppgifter. Och sen drev jag hela lokala naturskyddsföreningen också, för det gick så mycket fortare och var så mycket enklare om jag gjorde det.
Det är inte riktigt perfektionism, för jag kände inget behov av att göra saker perfekt. Jag visste att jag slarvade. Men jag var så mån om att det skulle bli på ett visst sätt, så att det var bättre att jag gjorde allt lite slarvigt, än att någon annan gjorde helt fel.
När man börjar jobba med den här tanken gör det ont. För vad hade jag för människosyn egentligen om bara jag kan göra något? Då måste jag ju ha en syn att ingen annan har kompetensen att göra det på rätt sätt. Det var inte så smickrande att erkänna, och när jag såg det på det sättet så kändes det också helt orimligt.
Så titta på din lista och ifrågasätt dig själv.
Måste just du göra allt det här?
Kan du acceptera att någon annan gör det?
Kommer det ske något allvarligt om du inte gör det?
Jag har till exempel delegerat en hel del på jobbet. En del saker blir annorlunda än om jag gjort det, men ändå okej. En del saker vet jag blir sämre, för att de som gör det har inte samma kompetens som jag. Men det får vara okej. Anser chefen att det är ett problem får väl den anställa en till med min kompetens. Allt är inte mitt ansvar. Allt är inte ditt ansvar.
Det är inte ditt ansvar att jorden snurrar, att allt går bra på ditt jobb, i dina vänners liv och i dina barns liv. Det är faktiskt inte det.
Tankeläsning
Tankeläsning är att anse sig veta varför folk reagerar som de gör, eller vad de tänker. Till exempel
Hon svarar inte på mitt sms, hon är arg på mig.
Hans svar var väldigt kort, han gillade inte det jag sa.
Jag kan se på min chef att hon inte gillar min presentation.
Och plötsligt känns hela presentationen misslyckad, jag oroade mig för om min vänskap höll på att rinna ut i sanden och hjärnan gick upp i beredskapsläge. Hux flux, migränen, nackspärren eller hjärntröttheten kom smygande.
Men egentligen kanske min chef hade migrän, min kollega hade tankarna på annat håll och min vän hade översvämning och hann inte svara på sms.
Så titta på din lista med konsekvenser och fråga dig: har personer uttryckligen sagt att du måste göra det du skrivit på det sättet och inom den tidsramen, eller har du läst in det?
Ingen kan alltid göra rätt i allas ögon
Ibland måste man acceptera att folk säger något eller tycker något, och ändå inte göra det. Jag har väldigt höga krav på mig när det kommer till städning, för att personer i min närhet har en tendens att kommentera det. När jag var sjukskriven så var det en period som det kanske inte var så välstädat, och en person anmärkte på att jag inte hade dammat lampskärmen.
När någon tycker att min dammiga lampskärm är ett problem när jag är så sjuk, då har den helt tappat perspektiven i livet. Och då är det inte mitt ansvar att leva upp till hens skeva perspektiv, utan säga att jag har större problem i livet än en lampskärm, men är det ett problem för hen, så finns dammtrasan i städskåpet och det är fritt fram att börja damma.
När du inte kan ta bort saker
Ibland kommer det kännas som att du inte kan ta bort saker – för att allt är viktigt. Men mår du dåligt måste du ta bort, även om det gör ont. Jag har till exempel alltid tänkt att jag ska få en nära relation till mina vänners barn, men i verkligheten har jag inte träffat de sen innan min utbrändhet. För jag kan inte få in det i mitt schema utan att kompromissa med min hälsa. Det gör jätteont, men min hälsa måste gå först i mitt liv.
Så slutligen, titta på din lista och se vad du måste stryka, fastän du inte vill.
Jag hoppas att din lista är lite kortare nu än när du började, och kom ihåg, det behöver inte bli perfekt. Övning ger färdighet och att stryka nåt är bättre än inget.
Ta hand om dig 💙
Hozzászólások